Gode, productspecialist Brand bij de afdeling Acceptatie Particulier, neemt je in dit artikel mee in het verzekeren van een mantelzorgwoning. Gode geeft aan: “Het wordt binnenkort misschien eenvoudiger om een extra woning op het erf te plaatsen voor de mantelzorg van een familielid. Minister Keijzer van Volkshuisvesting wil dat deze zogenoemde 'familiewoning' zonder vergunning gebouwd kan worden, mits er genoeg ruimte is op het perceel.” Dit blijkt ook uit het recent aangepaste wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer is gestuurd, zie hiervoor het NOS.nl artikel.
Het aangepaste wetsvoorstel
De bedoeling van het wetsvoorstel is om families meer flexibiliteit te geven in het zorgen voor elkaar. Op dit moment geldt er nog een verplichte vergunningsprocedure, maar als het wetsvoorstel wordt aangenomen, hoeft dat niet meer. Dat maakt de stap om een mantelzorgwoning te realiseren laagdrempeliger en sneller uitvoerbaar.
Volgens het voorstel wordt de bouw van een extra woning op eigen terrein vergunningsvrij, mits:
-De woning wordt gebouwd op het eigen perceel
-De woning bedoeld is voor familieleden of andere nauwe relaties
-Er voldoende ruimte is en de woning aan bouwkundige eisen voldoet
Het doel is om de zorgdruk te verlichten en mantelzorgers beter te ondersteunen. Gemeenten mogen hier wel nog lokaal extra regels aan verbinden, bijvoorbeeld rondom welstand of maximale oppervlakte.
Het verzekeren van een mantelzorgwoning
“Bij de bouw of aankoop van een mantelzorgwoning is het belangrijk om ook de verzekering goed te regelen. De dekking hangt af van wie de eigenaar is van de mantelzorgwoning en hoe deze is geplaatst”, licht Gode toe. “Wanneer de mantelzorgwoning in eigendom is van de relatie bij wiens woning de mantelzorgwoning wordt geplaatst, dan wordt de verzekering op naam van deze relatie afgesloten. Is de mantelzorgwoning eigendom van het familielid dat zelf in de mantelzorgwoning gaat wonen? Dan wordt de verzekering op naam van deze eigenaar gezet.”
Omdat de mantelzorgwoning een losstaand bouwwerk op een al bestaand perceel is, is het per maatschappij verschillend hoe het bouwwerk te verzekeren is.
Zie hieronder het overzicht.
Maatschappij | Belangrijke informatie |
GVE | Als bijgebouw meeverzekeren op de woonhuisverzekering |
a.s.r. | Eigen polis voor de mantelzorgwoning |
De Goudse | Als bijgebouw meeverzekeren op de woonhuisverzekering |
NN Maatwerk | Als bijgebouw meeverzekeren op de woonhuisverzekering |
Unigarant | Als bijgebouw meeverzekeren op de woonhuisverzekering |
“Aangezien zowel het woonhuis als de mantelzorgwoning op hetzelfde perceel staan, is het de bedoeling dat beide bouwwerken bij dezelfde verzekeraar zijn ondergebracht”, verduidelijkt Gode.
Hoe zit het met overige verzekeringen zoals de inboedelverzekering?
Voor de inboedelverzekering is het net als bij de mantelzorgwoning van belang wie de eigenaar van de inboedel in de mantelzorgwoning is. Deze persoon dient de inboedelverzekering af te sluiten.
Voor overige verzekeringen zoals AVP, reis- en rechtsbijstandsverzekering is het van belang om te kijken naar de voorwaarden. In de meeste gevallen zijn familieleden op hetzelfde risico-adres enkel meeverzekerd, indien ze in gezinsverband samenwonen.