Wonen op het water krijgt eindelijk een stevig financieel fundament - Orange Credit

9 februari 2023

“De woningnood is hoog, dus moet je openstaan voor alternatieven. En wonen op het water is zo’n alternatief. Want hier vind je nog de ruimte die op de vaste wal steeds schaarser en onbereikbaarder wordt”, aldus Jeroen Walhout één van de initiatiefnemers van de Orange Credit Woonboothypotheek. Met deze hypotheek krijgt wonen op het water eindelijk het zo gewenste stevige financiële fundament. Het aanbod van De Financiële Makelaar & Financieel Support Nederland is hierdoor wederom groter geworden! Nieuwsgierig naar het complete aanbod? Kijk dan op onze website.

Want tot op heden was de financiering van een woonboot of watervilla nogal lastig. En was er in Nederland slechts één aanbieder van een woonboothypotheek. En dat was dan ook nog eens een afgeleide van een woninghypotheek met nogal wat beperkende voorwaarden. Orange Credit is de eerste echte speciale hypotheek voor woonbootbezitters en zij die overwegen het te willen worden. Waardoor wonen op het water bereikbaarder wordt dan ooit.

Prima voorwaarden
De Orange Credit Woonboothypotheek hanteert voorwaarden die eigenlijk maar weinig onderdoen voor een doorsnee woninghypotheek. Zo kan met de Orange Credit Woonboothypotheek 90% of meer van de marktwaarde van de woonboot worden gefinancierd, is er een looptijd tot 30 jaar mogelijk voor zowel de boot als de ligplaats en worden scherpe rentetarieven gehanteerd. En net als bij een woninghypotheek kan de Orange Credit Woonboothypotheek op diverse manieren worden afgelost met een keuze uit een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek, of een aflossingsvrije hypotheek. Waarbij de keuze afhangt van de persoonlijke situatie, wensen en toekomstplannen.

Gespecialiseerde adviseurs en taxateurs
Voor een goed en gedegen hypotheekadvies werkt Orange Credit landelijk samen met een geselecteerde groep financieel adviseurs, gespecialiseerd in woonboten en watervilla’s. Daarnaast wordt samengewerkt met de Financiële Makelaar, een overkoepelend orgaan waar zelfstandige adviseurs een beroep op kunnen doen. Omdat een woonboot of watervilla geen doorsnee woonproduct is wordt verder samengewerkt met gespecialiseerde taxateurs die thuis zijn op het water.  

Duurzaamheid wordt beloond
Orange Credit zet zich graag in voor een duurzame toekomst en beloont dat ook. Wie energiebesparende maatregelen treft voor zijn of haar woonboot of watervilla, kan rekenen op 6% meer financiering. Dat wil zeggen 96% van de marktwaarde in plaats van de gebruikelijke 90%. Verduurzaming is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo beloont Orange Credit nieuwbouw woonboten met een extra rentekorting. Want wie een nieuwe woonboot laat bouwen, moet voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. En dat betekent dan automatisch ook dat die nieuwe woonboot duurzaam moet zijn.

Een woonboothypotheek; nu pas?
Dat er nu eindelijk een speciale woonboothypotheek op de markt komt mag bijzonder heten in een land met zoveel water. En nog zoveel ruimte om te wonen op het water. Ruimte die op de vaste wal steeds schaarser en duurder wordt door de immer stijgende grondprijzen. Waarbij toenemende wet- en regelgeving en stroperige vergunningentrajecten het de woonconsument steeds lastiger maken. Waarom nu pas? Jeroen Walhout legt uit wat de obstakels zijn bij een woonboothypotheek: “In de eerste plaats zijn er uitdagingen aan de fundingkant. Buitenlandse investeerders vinden het al raar dat wij onder zeeniveau wonen, laat staan dat je geld gaat steken in een product waarmee je wonen op het water financiert. Daarnaast heeft een woonboot meer onderhoud nodig, zeker als het gaat om een stalen woonboot, die zo om de zes, zeven jaar het water uit moet. Ook wordt de waarde van een woonboot is veel gevallen grotendeels bepaald door de plek waar de woonboot ligt. Bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam, waar de ligplaats vaak vele malen meer waard is dan de woonboot zelf. Die ligplaats wordt dan ook nog eens niet gekocht, maar gehuurd. Dus je financiert als hypotheekverstrekker daarmee gebruiksrecht. Nou vinden wij dat weinig anders dan het financieren van een woning met erfpacht, zoals dat in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook heel veel voorkomt. Dus dat is voor ons geen probleem.” Een ander aspect wat meespeelt zijn recente aanpassingen in de wetgeving, waardoor de rechtspositie van een huurder van een ligplaats sterk verbeterd is ten aanzien van opzegging of de overdraagbaarheid van de huurovereenkomst. Door deze wetswijziging is er meer zekerheid gekomen voor de woonbooteigenaar en heeft de financiering een steviger fundament gekregen.        

Benieuwd hoe we jou als partner kunnen ondersteunen?

Laat je persoonlijk adviseren door één van onze medewerkers en neem vrijblijvend contact met ons op.