De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument

1 maart 2023

Financieel dienstverleners moeten vanaf 1 april 2023 een vergelijkingskaart aan consumenten verstrekken. Deze is bedoeld voor advies en bemiddeling in producten die onder het provisieverbod vallen. De vergelijkingskaart vervangt het huidige dienstverleningsdocument. Er is een overgangstermijn van 6 maanden (van 1 april tot 1 september 2023). In deze periode mag je zowel de vergelijkingskaart als het dienstverleningsdocument gebruiken, mits de informatie in het dienstverleningsdocument actueel is. 

Dit nieuwsbericht ontvingen wij (VCN hypotheken) van AFM en heeft impact voor jou als adviseur. Lees dus snel verder!

Informatie begrijpelijker weergeven
Het doel van het aangepaste informatiedocument, genaamd de vergelijkingskaart, is om informatie begrijpelijker weer te geven voor de klant waardoor deze een beter geïnformeerde keuze kan maken. De behoefte voor het aangescherpte document kwam voort uit een evaluatie van het provisieverbod. Hieruit bleek dat het dienstverleningsdocument beperkt effectief is en slechts door een kleine groep consumenten als naslagwerk wordt gebruikt.

Financieel dienstverleners krijgen 6 maanden de tijd om de vergelijkingskaart aan te maken
De Raad van State heeft op 10 januari 2023 het Besluit vergelijkingskaart financiële dienstverleners aangenomen. De vergelijkingskaart vervangt het dienstverleningsdocument per 1 april 2023. Financieel dienstverleners hebben tijdens de overgangstermijn 6 maanden de tijd om het dienstverleningsdocument dat zij al aan consumenten verstrekken te vervangen door de vergelijkingskaart. De DVD-generator zal vanaf 1 april 2023 niet meer beschikbaar zijn.

Vergelijkingskaart aan klant verstrekken en publiceren op de eigen website
De vergelijkingskaart kan vanaf 1 april worden aangemaakt in het AFM Portaal. In een online applicatie kan de financieel dienstverlener alle benodigde informatie invoeren. Vervolgens wordt het standaarddocument aangemaakt en kan deze als pdf worden gedownload. Financieel dienstverleners moeten de vergelijkingskaart verstrekken aan de klant en publiceren op een goed vindbare plek op de eigen website of andere digitale kanalen. Op de AFM-website is een pagina ingericht met alle informatie over de vergelijkingskaart en een handleiding die gebruikt kan worden bij het opstellen van een vergelijkingskaart via de online vergelijkingskaartapplicatie.

Vergelijkbare artikelen ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Benieuwd wat VCN voor jouw kantoor kan betekenen?

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in 
om te kijken wat de mogelijkheden zijn.